Paardencoaching voor mensen met een beperking

Naast coaching voor ‘gewone’ mensen die zichzelf beter willen leren kennen en persoonlijke stappen willen maken in hun ontwikkeling coach ik ook mensen met een beperking met behulp van paarden.

De weg volgen

Door de samenwerking met zorgboerderij de Mikkelhorst en inmiddels ook met zorgboerderij Winschoten ben ik in aanraking gekomen met deze bijzondere doelgroep. Vanuit mezelf had ik me niet direct op deze doelgroep gericht omdat mijn ervaring niet in de zorg ligt. Maar het is  op mijn pad gekomen. En het blijkt goed bij me te passen, dus dan neem ik de weg die uitgestippeld lijkt te zijn. Het bijzondere is dat ik zelf veel leer van de samenwerking met deze mensen.

Paardencoaching voor mensen met een beperking

De problematiek van deze doelgroep is er divers. Toch zijn er wel een paar algemene punten te noemen waarbij paardencoaching een verandering kan bewerkstellen. Paarden oordelen niet. Dus als iemand er een beetje anders uitziet, of niet zo snel van begrip is, wordt diegene niet afgewezen of raar aangekeken door het paard. Dat zorgt voor een hele veilige situatie. Daarbij kan in kleine stappen gewerkt worden aan meer zelfvertrouwen, tot rust komen, het stellen van grenzen, meer zelfinzicht of meer inzicht in de omgeving. Soms is het al genoeg om even lekker met het paard te knuffelen waardoor een moment van rust en van ontspanning ontstaat.

mensen met een beperkingHoe gaat dat dan?

We werken eerst aan de vertrouwensband tussen het paard, de cliënt en mij als coach. Dan kan er een basis ontstaan waarop verder gebouwd kan worden. Vanuit de begeleiding of vanuit de cliënt zelf worden doelen aangegeven waaraan dan gewerkt kan worden. Er zijn vele oefeningen waardoor men zich kan ontwikkelen. Tijdens de oefeningen ervaren de cliënten wat werkt in een bepaalde situatie en wat niet.

Mocht u meer willen weten over coaching bij mensen met een beperking, dan kunt u contact met mij opnemen.