Symboliek van de winter

Ook al ligt er geen pak sneeuw op straat of een laag ijs in de sloten. Het is wel winter. De kortste dag is geweest en ik merk dat ik uitkijk naar het voorjaar, naar het lengen van de dagen, naar het uitbotten van de bomen en het bloeien van de bollen en natuurlijk naar de kracht van de zon. Soms kun je het voorjaar al een beetje voelen op een mooie zonnige dag. Op andere dagen merk je toch echt dat het nog winter is. En wellicht komt er nog kou, sneeuw en ijs. Wat ik trouwens ook heerlijk vind.

De symboliek van de winter

De winter is de tijd van rust in de natuur. Alles staat stil,  en soms is het ook heel stil. Ik ervaar die stilte tijdens de grijze dagen waarop het weinig waait. Dan hebben we de neiging om te klagen over het saaie grijze weer. Tegenwoordig probeer ik ervan te genieten en de stilte als het ware te voelen door me open te stellen voor het weer en er dankbaar voor te zijn. Het weer hebben we toch niet in de hand, dan kunnen we er beter van genieten dan er de hele tijd over te klagen. En door me open te stellen voor het saaie stille weer, kan ik zelf ook stiller zijn en naar binnen keren.

Daar is de winter bij uitstek het geschikte seizoen voor. Iedereen is meer binnen, de gordijnen gaan eerder dicht en er wordt minder op uit gegaan. Zeker tijdens de periode van lockdown die we achter  de rug hebben. Door het binnen gezellig te maken met warme kleden, kussens en kaarsjes kun je ook genieten van deze tijd. Daarnaast is het goed om ook figuurlijk naar binnen te gaan en te voelen hoe het met je gaat, wat je op dit moment nodig hebt of wat je graag zou willen. Het stilstaan bij wensen en ideeën en deze eens rustig overdenken en er over brainstormen is ook bij uitstek een winteractiviteit.

symboliek van de winterPraktisch

Als je het lastig vindt om bij jezelf te voelen dan zou je ook eens een wandeling in de mist kunnen maken waarbij je probeert te letten op je omgeving via je verschillende zintuigen. Dus bijvoorbeeld eens alleen letten op wat je hoort en daar aandacht aan besteden. Mediteren waarbij je naar een kaarsvlam staart , kan een mooie manier zijn om stil te zijn en naar binnen te keren. Maar je kunt ook een tekening maken waarbij je op gevoel kleuren gebruikt en tekent of een collage maken van plaatjes en woorden die je aanspreken. Ik hoop dat deze tips je helpen om stil te staan bij de symboliek van de winter.

Ook de paarden kunnen helpen om naar binnen te keren en zo je gevoelens te ervaren. Neem gerust contact op als je meer wilt weten.