Voorjaar, paarden en ontwikkeling

Wat is het prachtig weer! Overal staan de paarden weer buiten. Dit stukje gaat over voorjaar, paarden en ontwikkeling. De boeren klagen dat het te droog is om de jonge planten goed te laten ontwikkelen. Er zijn voorwaarden nodig om tot ontwikkeling te kunnen komen. Bij plantjes is dat water, warmte en voedingsstoffen.

Paarden in het voorjaar

Na de koude en natte winterperiode kunnen veel paarden meer naar buiten. De Paarden staan of liggen heerlijk te genieten  in de zon. De meeste zijn hun wintervacht kwijt en staan nu met een glanzend zomervelletje te stralen in de zon.  Het is heel belangrijk dat de dieren in deze tijd ruim voldoende schoon water tot hun beschikking hebben. En dat ze geleidelijk kunnen wennen aan het voorjaarsgras. Ze klagen niet over droogte en roepen ook niet de hele tijd dat het zo fijn is dat het mooi weer is. Daar zijn wij mensen wel heel goed in. Paarden nemen het weer zoals het is, ze leven in het moment.

We kunnen momenten in ons leven inbouwen waar we een voorbeeld nemen aan het zonnende paard. Gewoon alleen maar even genieten van het mooie weer, zonder doel of actie. Aanwezig zijn in het moment.

Groei en ontwikkeling

In sommige weides zie je de veulens rond de merries rennen. Ze spelen, drinken, ontdekken de wereld en liggen daarna languit te rusten. Veulens zijn natuurlijk bij uitstek een symbool voor de lente. En als je twee weken later weer kijkt, dan zijn ze alweer een heel stuk gegroeid!

Het voorjaar staat symbolisch voor groei en ontwikkeling. Een vraag die je aan jezelf zou kunnen stellen is de volgende: wat wil jij de komende tijd tot ontwikkeling laten komen? Waar zou jij in willen groeien? En daarna wat is er nodig om dat plan te laten slagen. Een zaadje heeft zonlicht en voldoende water nodig om het tot ontwikkeling te laten komen. Een veulen heeft liefde en voeding nodig van de merrie. Wat heeft jouw zaadje nodig om te groeien?