Tips in tijden van de Corona-crisis

De corona-crisis

Het is geen eenvoudige tijd voor veel mensen ten tijde van de corona crisis. We maken ons zorgen over onze eigen gezondheid of die van familieleden en bekenden. Voor veel mensen valt het thuiszitten met deze intelligente lock-down niet mee. Een manier vinden om te werken naast het begeleiden van je kinderen bij het huiswerk is soms ook een hele opgaaf. En als je alleen woont, dan ligt het gevoel van eenzaamheid op de loer. Ook vragen we ons af wat de toekomst ons gaat brengen. En hoe we het financieel allemaal gaan redden.

Toch gebeuren er ook veel mooie dingen in de corona-crisis. Mensen denken om elkaar en staan voor anderen klaar. Je ziet ontzettend veel mooie initiatieven voorbij komen. Leraren weten ontzettend snel om te schakelen en de kinderen toch te begeleiden ook al zien de juffen en meesters ze niet. Er worden speurtochten en berenjachten georganiseerd, er worden kaarten en bloemen bezorgd bij de kwetsbare ouderen.

corona virusWat kun je zelf doen?

Er zijn een mijns inziens een aantal zaken die helpen om het gezellig te houden met elkaar en om het vol te houden.

  • Maak een schema met elkaar. Houd je daar aan, maar wees daarin niet te star. Het is bedoeld als hulpmiddel om enige structuur in de dag te krijgen en om zo ook echt even iets te doen. Als je een klus geklaard hebt, geeft dat een goed gevoel. Maar maak ook tijd voor gezelligheid en gekkigheid om zo even te ontspannen. Als je alleen bent, geeft een schema ook structuur aan de dag.
  • Houd rekening met de wensen van een ieder en bespreek dat regelmatig. Wat heeft je zoon of dochter nodig om het schoolwerk goed te kunnen doen? Wat heeft je partner nodig om zijn werk te kunnen doen? En heel belangrijk wat heb je zelf nodig om je werk te doen en om te ontspannen?
  • Geef elkaar de ruimte. Het is fijn om dingen samen te doen als gezin. Maar ieder lid van het gezin heeft ook tijd en ruimte nodig voor zichzelf. Dus soms kunnen kinderen best even zelf spelen zodat je zelf een boek kunt lezen of even rustig in de tuin kunt werken. Ook hierin geldt dat het goed is om regelmatig af te stemmen met elkaar of iedereen voldoende ruimte krijgt.
  • Doe iets aardigs voor anderen. Het geeft altijd een fijn gevoel om iemand blij te maken. Of dit nu familieleden, buren of onbekenden zijn dat maakt.
  • corona virusGa naar buiten! Probeer elke dag een wandeling te maken. Als je een rustig stukje natuur in de buurt hebt, kun je daar heen gaan. Maar gewoon door je buurtje wandelen en met aandacht kijken naar alles wat je opvalt kan ook rustgevend zijn. Op het moment is het prachtig weer, geniet dus lekker van de zon in je achtertuin of op je balkon.
  • Mediteer of doe mindfulnessoefeningen. Door elke dag je gedachten te onderzoeken en ze tot rust te laten komen is het gemakkelijker om rustig te blijven op stressmomenten die zich ongetwijfeld wel voordoen.