Waar ben jij dankbaar voor?

We leven in een snelle wereld met veel prikkels en veranderingen. Daardoor vergeten we vaak om even stil te staan bij wat er is. Een mooie oefening die ik regelmatig doe om even tot bezinning te komen is opschrijven waar ik dankbaar voor ben.

Dagafsluiting

Sowieso vind ik het fijn om ‘s avonds voor ik ga slapen even de dag te overdenken en in mijn dagboek te schrijven. Ik schrijf dan over wat er die dag gebeurt is, waar ik over loop te piekeren en vaak maak ik ook een lijstje van zaken waar ik die dag dankbaar voor ben. Het schrijven en overdenken helpt me om de dag af te sluiten en om alles wat er gebeurt is, ook bij de dag te laten. En dingen die ik nog moet doen, of waar ik me druk over maak heb ik opgeschreven dus het is uit mijn hoofd. Dit is een onderdeel van mijn slaapritueel. En als je tips leest voor een goede nachtrust dan is een vast slaapritueel één van de belangrijkste dingen.

waar ben jij dankbaar voor?Waar ben jij dankbaar voor?

Naast dat het opschrijven van de dingen waar je dankbaar voor bent, helpt bij het afsluiten van de dag en bij het even stilstaan, merk ik dat het gevoel van dankbaarheid ook een heel fijn gevoel is. Door het opschrijven voel ik de dankbaarheid bewust. In de routine van de dag, sta je daar vaak helemaal niet bij stil. En juist het voelen van je emoties en daar even bij stilstaan helpt om bij jezelf te blijven. Zo weet je weer wat ook al weer echt belangrijk voor je is. Vaak zijn dat kleine dingen zoals een mooie zonsopgang, een grap waar je erg om moest lachen, een mooi moment op je werk, een prachtige cadeau wat je kreeg e.d. Die juist wel heel belangrijk zijn, maar ondersneeuwen in de zorgen, en drukte van alledag.

Dus wat je kunt doen is een mooi boekje kopen en daar ‘s avonds of op een moment dat voor jou goed voelt, in opschrijven waar je dankbaar voor bent. Probeer elke dag eens drie dingen op te schrijven en probeer daarbij op te merken hoe het gevoel van dankbaarheid voor jou voelt.