Boekbespreking: De vijf rollen van een Meesterherder

Boekbespreking over het boek: De vijf rollen van een Meesterherder, door Linda Kohanov.

Linda Kohanov is een bekende pionier op het gebied van paardencoaching en ervaringsgericht leren met behulp van paarden. Haar eerdere boeken heb ik allemaal in de kast staan. Het eerste boek dat ik van haar las ‘De kracht van de kudde’ vond ik erg interessant. Vandaar dat ik alle boeken inmiddels heb gelezen en voor een groot deel ook in de kast heb staan.

Inhoud

In dit boek gaat het niet zo heel veel over de paarden. Wel wordt er ingegaan op het domesticatieproces. Kohanov betoogd dat de mensen niet de paarden hebben onderworpen, maar dat de dieren zelf naar de mensen zijn toegegaan. En dat er bepaalde mensen voor dit contact openstonden, waardoor een vertrouwensband kon groeien. Uit deze band hadden beide partijen voordeel. De dieren waren veilig en hadden de beschikking over voedsel. De mensen konden de melk drinken, oude dieren slachten en op de paarden rijden. Zo ontstonden de nomadeculturen waar de meesterherders deel vanuit maken.

Daarnaast gaat het vooral over de meesterherders van de nomadenstammen uit Afrikaanse landen. In het boek ‘De kracht van de kudde’ heeft ze al een begin gemaakt met de uitleg en  interpretatie van deze bijzondere cultuur. Hoe kan het toch dat 1 man een hele kudde runderen kan laten volgen? In dit boek beschrijft ze de vijf rollen die daarvoor nodig zijn. Die rollen zijn: Dominant, Leider, Verzorger/Metgezel, Wachter, Roofdier. Deze rollen op het juiste moment op de juiste manier toepassen is iets wat de herders heel goed beheersen. Voor ons is  het belangrijk dat alle rollen in balans zijn in organisaties, maar ook in jezelf. Achterin het boek is een zelftest voor professionals opgenomen.

Eigen ervaring

Het gedeelte over de vijf rollen die de meesterherders uitoefenen, heeft mij wel weer een stukje verder geholpen om mezelf en anderen beter te begrijpen. Tijdens het lezen ervaar je wel welke rol het beste bij jou past, maar als je die rol alleen maar zou uitoefenen dan ben je niet in balans. Soms is het nodig om dominant te zijn. Kohanov is voorstander van dominantie zonder agressie, waarbij ze aangeeft dat je de kudde moet beschermen als dat nodig is en dat je wel moet ingrijpen in situaties die dat vragen. Als je als manager blijft zitten in de rol van wachter, waarbij je alles goed in de gaten houdt, dan vergeet je om het bedrijf te besturen en grijp je dus niet in als dat nodig is. Zo hebben alle rollen hun uitdagingen en hun kwaliteiten.

Om goed met mijn merrie Epifanie om te kunnen gaan, is het soms nodig om in de rol van verzorger/metgezel te gaan zitten, maar af en toe moet ik ook de rol van Dominant innemen om mijn grenzen aan te geven. Een andere keer zit ik in de rol van wachter, als ik de omgeving in de gaten houdt en check of de omstandigheden goed zijn om samen te werken. Als leider neem ik het voortouw en ga ik ervan uit dat Epifanie mij volgt in mijn voorstellen. De rol van roofdier speelt in mijn achterhoofd een rol omdat Epifanie een aantal lichamelijke ongemakken heeft. In de rol van roofdier moet ik beslissen tot hoever we gaan in behandeling. Dat is geen eenvoudige rol.

meesterherdersMijn mening

De boeken van Kohanov zijn niet altijd heel eenvoudig te lezen. Ze maakt veel gebruik van symboliek en metaforen. Maar wat ik altijd bijzonder vindt om te ervaren, is dat ik tijdens het lezen de grote lijn begrijp. En dat is niet altijd direct met mijn verstand, maar meer met mijn gevoel. Als de leiders van deze tijd de wereld zouden leiden op de manier waarop de meesterherders hun kudde leiden dan zou de wereld er vast heel wat mooier uitzien! Daar hebben we niet veel invloed op, maar we hebben wel invloed op onszelf. Laten we dan maar beginnen om te proberen om deze rollen bij onszelf in balans te brengen. Een minpuntje van het boek is, dat de voorbeelden over het algemeen van managers en dat er weinig voorbeelden zijn van mensen die bij zichzelf deze rollen in balans willen brengen. Dat had het verhaal voor mij nog duidelijker gemaakt.

Via de website www.masterherder.com kun je meer lezen over dit boek en over Linda Kohanov. In de toekomst zal ik boekbesprekingen plaatsen van Linda haar andere boeken. Heb je vragen of opmerkingen over dit boek of dit artikel, dan mag je altijd contact opnemen.