Lente: tijd voor inspiratie en nieuwe ideeën

In de coaching met de natuur staat de lenteperiode voor een nieuw begin. In de lente komt de natuur langzaam weer tot leven. Vaste planten botten voorzichtig uit, en er worden groentezaden gezaaid voor een mooie oogst in de zomer. Iedereen die een groentetuin heeft, zal hebben ervaren dat niet alle zaden kiemen. En dat de zaden die wel kiemen niet allemaal doorgroeien tot een volwassen plant die geoogst kan worden.

Lente, tijd om te zaaien

Als we dit beeld voor ogen houden en kijken naar ons leven en onze levenscyclus dan is de lente bij uitstek de tijd om te brainstormen over allemaal plannen die je zou willen realiseren komend jaar. Vaak begint het al met het opruimen en schoonmaken van ons huis. Dan maken we letterlijk ruimte voor nieuwe spullen maar ook voor nieuwe ideeën. In de lente krijg je ook weer energie om naar buiten te treden en om dingen aan te pakken die al lang op je lijstje staan. De verschillende ideeën of plannen te maken kun je gaan zaaien. Niet alle plannen zullen dit jaar tot bloei komen. Sommige plannen blijken niet te werken en sterven af. Sommige plannen komen tot bloei, maar die groeien te hard of de verkeerde kant op waardoor bijsnoeien/bijsturen noodzakelijk is. En een aantal plannen blijven in de grond zitten en wachten op beteren omstandigheden zodat ze dan tot bloei kunnen komen. En wellicht zijn er ook ideeën die je nooit tot uitvoer zal brengen.

Wat wil jij zaaien en voeding geven?

Als je bovenstaande leest, dan komen er vast een hoop ideeën bij je op over plannen die je wilt realiseren. Het is in deze periode verstandig om alle plannen te bekijken en te onderzoeken. De tijd zal leren welke plannen voor jou nu van toepassing zijn. Dit kun je toepassen op je bedrijf; ik krijg zelf in het voorjaar altijd weer een hoop ideeën over nieuwe cursussen die ik wil volgen en over nieuwe workshops die ik wil gaan geven. Als ik de ideeën op een later tijdstip voorzichtig begin uit te werken dan blijkt vaak al, dat bepaalde plannen niet haalbaar zijn. Een aantal plannen werk ik verder uit en dan blijkt of die plannen met de juiste voeding en aandacht ook tot bloei kunnen komen. Tijdens dat proces komt er vaak naar voren wat er nodig is om die plannen te realiseren.

Natuurlijk kun je dit gegeven ook toepassen op je privéleven. Welke doelen wil je de komende tijd ontwikkelen? Misschien wil je meer tijd doorbrengen met je gezin, of wil je afvallen, of wil je nu eindelijk die interessante cursus volgen. Kijk en ervaar voor jezelf welk plan op dit moment haalbaar is, en wat voor jou nu belangrijk is. Welk plan/doel wil je nu ontwikkelen en laten groeien. Als je hebt besloten dat je b.v. af wil vallen, dan heeft dat aandacht en tijd nodig. Die aandacht en tijd kun je dan niet aan andere plannen geven.

Mocht je behoefte hebben om te onderzoeken wat er nodig is om je plannen te realiseren en om te onderzoeken welke plannen je nu kunt ontwikkelen dan kun je contact met mij opnemen.