Boekbespreking ‘Wijze lessen van je hond’ over hondencoaching

Aangezien ik nogal een boekenwurm ben, lees ik veel. Het leek me daarom leuk om interessante boeken met jullie te delen middels een boekbespreking. Het boek waar ik het deze keer over wil hebben is het boek ‘Wijze lessen van je hond’ door Anja Gijsbers en Irene Glansbeek.

Het boek gaat over coachen met honden. Coachen met honden heeft best veel overeenkomsten met het coachen met paarden, vandaar dat ik het hier bespreek. Ik was zelf heel benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen tussen het coachen met honden en met paarden. En ik was vooral heel benieuwd of ik weer nieuwe inspiratie kon opdoen en kon leren van het coachen van honden. Ik kon het boek reserveren bij de bibliotheek, wat heel fijn is, anders loopt mijn boekenkast echt over!

Hondencoaching

Het boek begint met enige uitleg over het spiegelen en over de metafoor van de roedel. Spiegelen kennen we ook van de paarden, daarop is het paardencoaching gebaseerd en nu blijkt dat dat ook de basis is van het coachen met honden. De metafoor van de roedel kun je toepassen op je omgeving, dus op de diverse ‘groepen’ waar je deel van uitmaakt. Je kunt deze metafoor ook op jezelf toepassen; je innerlijke roedel moet ook in balans zijn. Dat vond ik een hele mooie metafoor!

Daarna komen een aantal deelnemers aan workshops of trainingsweekenden aan bod die op een persoonlijke manier hun verhaal vertellen. Ze zijn erg open over de problemen waar ze tegenaan liepen en vertellen duidelijk hoe de hondencoaching hen daarbij geholpen heeft. Er zijn deelnemers die een spiegel voorkrijgen door hun eigen hond, maar de coaches hebben zelf ook honden die je kunt gebruiken als spiegel. De persoonlijke verhalen worden toegelicht met stukjes theorie over coaching. En aan het eind van elk hoofdstukje staan een aantal coachingsvragen die je aan het denken zetten. Hondencoaching werkt voor teams, maar kan ook ingezet worden bij rouwverwerking of persoonlijke ontwikkeling of andere vraagstukken.

Overeenkomsten en verschillen

Op een heel aantal gebieden hebben paardencoaching en hondencoaching overeenkomsten. Het werkt beide voor teams als voor personen. Het werkt via spiegeling en je kunt veel coachingsvragen behandelen. Je kunt met je eigen hond/paard gecoacht worden of je wordt gecoacht door een hond/ paard van de coach. Honden zijn op zoek naar een duidelijke rustige leider, dat doen paarden ook. Alleen om verschillende redenen.

Wat ik in het boek niet zozeer ben tegengekomen is dat honden afgaan op de plek met de meeste energie, zoals paarden dat doen. En wat naar mijn idee een ander verschil is, is dat honden  jagers zijn en paarden vluchtdieren. Paarden houden constant hun omgeving in de gaten en voelen kleine energieveranderingen aan en reageren daar ook op. In het boek stond in een aantal verhalen ook de relatie tussen de eigen hond en de cliënt centraal. Bij paardencoaching ligt daar minder de nadruk op, maar daar is wellicht nog een hele slag te winnen. Bij paarden met gedragsproblemen heeft vaak de eigenaar een behoorlijke invloed. Daar zou coachen best kunnen helpen, kijk hier voor meer informatie over paardencoaching.

Mijn mening

Ik vond het een erg interessant boek. Het was fijn geschreven en las daarom ook prettig. De indeling in hoofdstukken zorgde ervoor dat ik het boek best even weg kon leggen om de informatie op me in te laten werken, om het op een later moment weer op te pakken. Ik vond de theoretische stukjes als toelichting bij de verhalen van de cliënten echt van meerwaarde! Dan begrijp je het verhaal beter en krijg je uitleg over de achtergrond van het probleem van de cliënt. Hierdoor ontstond een zekere diepgang. Ik kijk in ieder geval anders tegen mijn hond aan. Frouke is echt onderdeel van ‘onze roedel’ zoals je ziet op de foto.  Als je geïnteresseerd bent in coaching en leren met behulp van dieren dan is dit boek zeker de moeite waard! Kijk op de site van coachen met honden voor meer informatie.