De herfst

herfstMet de storm van vorige week realiseerde ik me dat de herfst nu toch echt begonnen is. Dat zien we ook terug in de natuur. Er groeien overal paddenstoelen, de kastanjes en eikels vallen van de bomen, het is ‘s ochtends mistig en de bomen laten hun bladeren los.

Overgangsperiode

De herfst is de periode tussen de zomer en de winter. Het is een overgangsperiode. In de zomer is het mooi weer, kunnen we oogsten van wat we hebben gezaaid, genieten we van onze resultaten en laden we ons weer op voor andere tijden. In de winter trekken we ons meer terug. Dan zijn we meer binnen, het is vroeg donker, kaarsjes aan en op tijd naar bed. Het is dan een tijd van bezinnen, reflecteren over de afgelopen periode en  plannen maken voor de lente. De herfst zit hier mooi tussen in. Soms voelt het nog ‘s zomers aan en genieten we van de mooie dagen en de natuur met alle mooie kleuren. Maar vaak is het ook eerder winters en willen we lekker naar binnen.

Loslaten

De herfst is dan ook bij uitstek de tijd om de balans op te maken. Wat wil je loslaten en wat wil je behouden? Dat loslaten en behouden kan op veel vlakken. Je kunt letterlijk je huis opruimen waarbij je kijkt wat je wilt houden en wat er weg kan. Om in de herfst sfeer te komen, kun je jouw huis een herfstlook geven.  De zomerse kussens en accessoires ruim je op en hiervoor in de plaats komen spulletjes in de herfstkleuren en schatten uit de natuur.

Loslaten en behouden kan zeker ook figuurlijk. Welke ervaringen wil je loslaten, welk gedrag wil je achter je laten, welke verwachting of situatie laat je los. Hierbij kun je denken aan de baan die je niet meer bevalt, een relatie die niet meer werkt, ongeduld tegenover je kinderen, het verleden dat je blokkeert om verder te gaan met je leven e.d. Door bewust stil te staan bij hetgeen je los wilt laten, moet je het eerst onder ogen zien en accepteren. Daarna kun je het laten gaan. Door bewust afscheid te nemen van situaties, spullen of gedragingen ontstaat ruimte voor verandering en voor groei.

herfstGroei

De bomen laten de bladeren los en keren naar binnen. Het mooie is dat die blaadjes op de grond vallen en verteren waardoor ze zorgen voor bemesting en groei van de boom. Dan is de cyclus weer rond. Als wij iets loslaten geeft dat ook weer ruimte voor nieuwe groei en zal datgene wat je geleerd hebt van de situatie zorgen voor ‘bemesting’. De ervaringen die je eerder hebt opgedaan verdwijnen niet, maar kunnen helpen in je verdere leven.