Herfst, tijd van loslaten en naar binnen keren.

Om ons heen zien we en merken we dat de herfst is begonnen. Af en toe waait het stevig, vallen er fikse regenbuien afgewisseld met heerlijke rustige herfstdagen waarop de zon schijnt en je kunt genieten van alle mooie gekleurde bladeren. De bomen laten hun bladeren vallen, de planten sterven af en keren naar binnen. Ze laten de bladeren en de groei los en bereiden zich voor op de winter. Hier kunnen wij van leren, daarom is “Herfst, tijd van loslaten en naar binnen keren”  het thema van deze blog. Veel plezier bij het lezen!

wat leert de herfst ons?Stilstaan en terugkijken.

Doordat het kouder wordt en de dagen korter zijn, keren we zelf ook meer naar binnen. We nemen afscheid van de zomer, waarin we vol energie en passie bezig waren. We zitten in de herfst ‘s avonds bij elkaar, steken een kaarsje aan en gaan eerder naar bed. Het is in deze tijd ook goed om zelf naar binnen te keren en ook letterlijk meer rust te nemen. In de herfst is het de tijd om terug te kijken  op de afgelopen periode. Welke vruchten heb je kunnen oogsten en waar ben je trots op! Daar mag je zeker bij stilstaan en van genieten.

Daarnaast is het ook goed om te kijken naar wat niet tot bloei gekomen is, en wat maakt dat het zo gelopen is. Was het de tijd nog niet, stond je er eigenlijk niet echt achter of had je de ruimte er niet voor omdat andere zaken je aandacht opeisten. Daaruit volgt dat je afscheid neemt en besluit welke zaken je kunt loslaten op dit moment.

Zijn er bepaalde patronen, werkzaamheden of gewoontes die je achter je wilt laten? Gaat het om verwachtingen die je moet bijstellen? Of merk je dat het nodig is om afstand te doen van bepaalde spullen in je huis? Voordat je kunt loslaten, is het goed om in te zien dat die patronen, spullen of wat dan ook nodig waren en dat ze je wat gebracht hebben. Hetzij omdat je anders geen bank had om op te zitten, hetzij omdat het overlevingsmechanismen waren die je hielpen om te gaan met moeilijke momenten. Daarna kun je besluiten om liefdevol afscheid te nemen.

wat leert de herfst ons?Loslaten.

Hoe doe je dat dan, loslaten? Dat is een lastige vraag om te beantwoorden, want iedereen is anders. Iedereen doet dat dus op zijn eigen manier. Je kunt een mooi ritueel bedenken wat je kan helpen bij het loslaten. Je kunt jezelf een brief schrijven of een collage maken. Het kan ook helpend zijn om briefjes op te hangen in huis met een affirmatie, een korte spreuk die je kan helpen. Want als je bepaald gedrag achter je wilt laten, is het ook helpend om te bedenken wat je dan wel kunt doen. Als je afscheid wil nemen van je boosheid, dan is het goed om je te oefenen in mildheid. Dan kan het voornemen om eerst tot 10 te tellen voordat je reageert helpen.

Merk je dat je wat hulp kunt gebruiken bij het terugkijken op afgelopen periode? Of bij het inzichtelijk maken van patronen of gewoontes die je niet meer nodig hebt, neem dan contact op. Dan gaan we samen op onderzoek uit en kijken naar: Herfst, tijd van loslaten en naar binnen keren.