Verrast door Patty

Toen ik begon met paardencoaching was ik er best huiverig voor om met mijn paard Pronkvrouwe (Patty) te gaan coachen. Patty staat hoog in het bloed en is erg sensibel. Ik heb haar sinds haar tweede levensjaar en we hebben samen al heel wat beleefd. En met rijden, zeker bij harde wind blijft ze erg onrustig ondanks dat ze inmiddels 21 is. Ook ziet ze altijd als er iets anders is als anders. Zodra de hindernisbalken in een andere hoek van de bak liggen, dan kost het me even tijd om daar langs te komen.

Dus coachen met een erg sensibel paard leek me best spannend. Ze heeft van zichzelf al best snel veel spanning. En als er dan ook nog spanning van de cliënt of van mij bijkomt, dan leek me dat niet handig. Toch wilde ik graag kijken hoe ze zou reageren in deze setting. Dat heb ik eerst een keer geprobeerd tijdens een oefensessie met collegacoaches. Waarbij mijn collega mij coachte samen met Patty. Voor ons beiden was dat een bijzondere ervaring.

Verbondenheid

Inmiddels heb ik de nodige coachingssessies met Patty begeleid, waarbij ik regelmatig verrast wordt door Patty. Ze is zo aanwezig en rustig als ze mag coachen. Ik krijg het gevoel dat ze dit werk echt mooi vind om te doen. En afgelopen vrijdag verbaasde ze me weer, of eigenlijk niet. Het vertrouwen in haar is inmiddels zo groot dat ik erop vertrouwde dat het goed zou gaan. Ik had een kennismakingsworkshop paardencoaching gepland en had als eerst opdracht bedacht dat men een parcoursje zou bouwen. Toen de deelnemers begonnen met slepen met de spullen werd Patty best onrustig en begon ze heen en weer te rennen. De deelnemers bleven heel rustig en Patty kwam in haar drukte steeds dichter naar mij toe.

Ik besloot om haar te pakken en het touw aan haar halster te doen. Dit om te voorkomen dat ze door zou schieten in haar onrust. Ik heb even met haar door het opgebouwde parcoursje gelopen. Toen waren de deelnemers klaar met het opbouwen van het parcours en stonden we even te praten. Patty stond rustig bij ons, en liet haar hals en hoofd zakken. Ze sloot aan bij de groep en leek zich volkomen veilig en met ons verbonden te voelen. Daarna zijn we rustig verder gegaan met de workshop waarbij Patty rustig was en prachtig meewerkte.

verrast door Patty Bonus

Als bonus stopte ze op een gegeven moment. We vroegen ons af waarom ze stopte, waarop een deelnemer aan de workshop riep: Kijk de maan eens. De maan kwam op en was prachtig rood en groot. Jammer genoeg heb ik geen foto genomen. En de vraag is natuurlijk of Patty stopte om ons de maan te laten zien. Eigenlijk maakt het niet uit, het was een prachtig moment. Nogmaals verrast door Patty!

Wil je ook een keer een paardencoachingssessie ervaren neem dan contact op voor een afspraak of kijk in de agenda voor de eerstvolgende kennismakingsworkshop.