Midwinter

Morgen is het de kortste dag en is het dus het langst donker. Dit moment wordt wel winterwende, midwinter of joel genoemd. De oude volkeren vierden en wensten dat het licht weer terug zou komen. Dit deden ze door vuren te ontsteken en door kaarsen te branden.

Midwinter

Deze periode kenmerkt zich door bezinning en door het naar binnen keren. Het is ‘s avonds vroeg donker waardoor het niet erg aanlokkelijk is om nog naar buiten te gaan. Lekker met een kopje thee, een boek en een plaidje op de bank kan heerlijk zijn. Zo kun je tot rust komen na de drukke periode van zaaien, voeden, genieten en oogsten. In de winter komt de natuur ook tot stilstand. Er is van alles onder de grond aan het wachten en aan het voorbereiden tot het weer langer licht wordt en tot de temperatuur gaat stijgen. Maar nu is er rust en stilte.

De stilte

Stil zijn en in de stilte verkeren is niet zo eenvoudig in de wereld waarin we wonen. Alles is in beweging, er is bijna overal geluid te horen en er is altijd wel iets wat gedaan moet worden of waarop gereageerd moet worden. Even stil zijn en luisteren naar de natuur en naar jezelf doen we niet zo vaak. Toch kan het je veel brengen om stil te zijn en stil te staan bij hoe het nu met je gaat. Ervaren hoe het is om met jezelf te verkeren, te luisteren naar het ruisen van de wind, het geluid van de ganzen die overvliegen, de stroming van een beekje of helemaal geen geluid. Wat gebeurt er dan bij jou? Wat hoor je als het stil is? Wat voel je in je lijf? Wat zie je? En wat komt er boven aan gedachten en gevoelens?

midwinterHet licht komt terug

Naast het stilstaan en het bezinnen, mogen we ook genieten van het licht dat weer terug komt. Van de dagen die langzaamaan weer langer worden. Door zelf lichtjes op te hangen, door een kaarsje te branden of een vuurtje te stoken kun je het licht verwelkomen. En daarbij kun je alvast dromen van de dingen die je wil gaan doen als het weer beter wordt en de dagen langer. Je kunt ‘onder de grond’ alvast plannen maken en idee├źn boven laten drijven. Fijne Midwinter! En heb je behoefte aan stilte en naar binnen keren met daarbij hulp van de paarden, neem dan gerust contact op.