Naar voren kijken.

Voor mijn pagina www.annazeinstra.nl was ik een stukje aan het schrijven over het belang van het naar voren kijken tijdens het paardrijden. Hierbij ontdekte ik dat ik niet eens altijd naar voren kijk als ik rijd, maar dat ik soms juist naar binnen kijk zodat ik kan voelen hoe het paard loopt en dat ik direct kan reageren. Dit gegeven inspireerde mij tot deze blog.

Naar voren kijken.

Vaak als er iets naars gebeurd in ons leven wordt er al snel gezegd dat je verder moet met je leven en dat je naar de toekomst moet kijken. Ik denk ook zeker dat je niet in het verleden moet blijven hangen maar dat je verder moet. Maar dat betekent mijns inziens niet dat je niet stil mag staan bij je verdriet en dat je die nare gebeurtenis maar gauw moet vergeten. Het is dan beter om naar binnen te kijken, zodat je kunt voelen hoe je, je voelt. Je moet het als het ware een plekje geven in je leven, het doorleven en het meenemen bij je ervaringen die je nog gaat opdoen. Dan kun je naar voren kijken en genieten van de weg die je nog gaat afleggen. Hierbij kunnen we een voorbeeld nemen aan de paarden. Als zij iets vervelends meemaken dan treuren ze een tijdje, maar daarna gaan ze weer verder met grazen. Ze kijken weer naar voren.

Doelen stellen.

In de coaching, maar ook in het leven of tijdens ons werk is de kreet doelen stellen inmiddels aardig ingeburgerd. Doelen stel je voor de toekomst. Je kijkt dus als het ware naar voren om te bedenken hoe je leven er dan uit moet zien. Ik heb een beetje een aantipathie tegen doelen stellen vanwege drie redenen.

Over het algemeen stellen we doelen om dingen beter te doen, of om meer te realiseren. Het kan altijd beter, we zijn nooit klaar! Dat vind ik best een vermoeiende gedachte. Daarnaast stel je doelen voor de toekomst, daarbij vergeten we vaak om in het nu te genieten en te leven. Wat is er nu in je leven dat de moeite waard is? Daarbij vergeten we ook om te voelen hoe het nu met ons gaat. Een ander probleem met doelen stellen is, dat ze helaas vaak niet gehaald worden. Daardoor worden we teleurgesteld in onszelf en onzeker.

Ik geloof wel dat het goed is om doelen te stellen, maar dan op een ander level. Doelen hoeven niet altijd te gaan over meer en beter, en hoeven ook niet altijd over de toekomst te gaan. Ik hoorde de coach van tennisster Kiki Bertens op de radio vertellen dat zij samen het doel hebben gesteld om het beste uit elke dag te halen! Dat kan de ene dag een topprestatie zijn, maar dat kan de andere dag een ontspannen wandeling zijn. Dat vond ik een prachtig doel. Dan leef je in het nu, maar verlies je het verleden en de toekomst niet uit het oog.

Wat is jouw doel?

Op dit moment is mijn doel om te proberen om te genieten van alle werkzaamheden die ik doe! Doordat ik het op dit moment best druk heb ben ik regelmatig bezig met ‘alles wat ik nog moet doen’. Maar dan vergeet ik om trots te zijn op datgene wat ik gerealiseerd heb, en dan vergeet ik ook om nu te genieten. En als dat even gebeurt, is dat ook geen punt. Ik ben heel benieuwd naar jouw doel? Wat wil je nu veranderen waardoor je leven een stukje fijner wordt? Als je hulp nodig hebt bij het helder krijgen van je doelen of bij het realiseren van je doel dan mag je altijd contact opnemen.