Paarden zijn altijd mindful

Op het moment ben ik me aan het verdiepen in Mindfulness. Ik heb via het CIVAS een cursus Mindfulness voor kinderen gevolgd, ik ben er veel over aan het lezen en er mee aan het oefenen. En vooral dat laatste is erg belangrijk. Je kunt kasten met boeken lezen over iets, maar dat betekent nog niet dat je er vaardigheid in ontwikkelt. Dan weet je er wel één en ander over. En begrip voor waar iets vandaan komt en hoe iets is ontstaan, is zeker belangrijk en van toegevoegde waarde. Maar dat je moet oefenen om een nieuwe vaardigheid te leren staat buiten kijf. Zoals mijn kinderen dan zeggen: van proberen kan je leren!

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent eigenlijk opmerkzaam zijn van wat er nu is en daar met compassie naar kijken. Eigenlijk is het zowel een vaardigheid; het trainen van je aandachtspier om aandachtig aanwezig te blijven en een levenshouding waarbij je jezelf en de wereld om je heen met compassie bekijkt en benaderd. Als je meer wilt weten over de achtergrond en het ontstaan van Mindfulness dan verwijs ik je naar de bibliotheek of het internet. Daar is heel veel informatie te vinden die door experts wordt toegelicht.

paarden zijn altijd mindfulPaarden zijn altijd mindful.

Paarden zijn altijd mindful. Hun geest is niet bezig met de toekomst of het verleden. Ze zijn in het nu. Als ze aan het grazen zijn, dan zijn ze aan het grazen en niet ondertussen nog 101 dingen aan het bedenken. Als ze rusten dan zijn ze aan het rusten. Het verschil met mensen zit erin dat wij ons bewust kunnen zijn van wat we doen en van onze gevoelens en gedachten. Paarden zijn ten alle tijden. Tijdens sessies paardencoaching ontstaan soms momenten dat iemand het even moeilijk heeft, de paarden gaan dan vaak naast de cliënt staan en zijn aanwezig vol compassie, zonder dat ze iets willen veranderen. Wat geven ze ons een mooi voorbeeld op dat moment. Wees vol aandacht aanwezig bij de ander, zonder dat je oordeelt over de gevoelens, het gedrag of de gedachten van de ander. Dan mag/kan de ander helemaal zichzelf zijn en wordt gezien.

Ook eens ervaren hoe het is als het paard je helemaal ziet en neemt zoals je op dat moment bent? Via het contactformulier kun je vragen stellen, vrijblijvend een kennismakingsmoment afspreken en een afspraak plannen.