Begin van de herfst

Vandaag is het begin van de herfst. Het seizoen waarin we afscheid nemen van de zomer en de natuur zich voorbereid op de winter. In de winter keren we meer naar binnen, zowel letterlijk als figuurlijk. In de herfst hebben we de tijd om ons daarop voor te bereiden door langzaamaan de zomer los te laten.

Begin van de herfst

De natuur laat mooie voorbeelden zien van deze voorbereiding. De bomen die hun blaadjes verliezen, de planten die niet meer groeien en soms al wat afsterven boven de grond, de dagen die korter worden. Gelukkig zijn er in de herfst ook nog hele mooie dagen waarbij we kunnen genieten van de zon en van de mooie verkleurde bladeren.

begin van de herfstLoslaten

De herfst is dan dus bij uitstek het seizoen om zaken die ons niet meer dienen los te laten. Zoals de bomen de blaadjes loslaten. Je zou eens door je huis kunnen gaan en kunnen kijken welke spullen er weg kunnen. Veel van ons hebben zo veel spullen waardoor er weinig lucht in onze huizen kan. Na een opruimbeurt voel ik me ook altijd werkelijk lichter en komt er ook ruimte voor nieuwe dingen. Zo kun je letterlijk spullen loslaten, figuurlijk zijn er vaak ook zaken die ons niet meer van nut zijn. Bepaalde gewoontes, ideeën of gedachten kunnen een periode best nuttig zijn. Maar het kan na van loop van tijd niet meer bij je passen of bij de situatie waarin je zit. Dus het is ook goed om in de herfst eens te kijken naar die gewoontes, ideeën en gedachten. Welke zijn van nut en welke zitten je in de weg.

Door daar stil bij te staan, ben je al een eind op weg. Komen die gewoontes, ideeën en gedachten dan later weer eens naar voren, dan kun je daarop reageren door andere gewoontes te kiezen. Wat ook kan helpen bij het loslaten is het uitvoeren van een ritueel. Schrijf of teken bijvoorbeeld op een mooi papier de zaken die je wil loslaten, sta daar een tijdje bij stil en laat het papier dan in een vuurtje opbranden of gebruik mooie bladeren waar je op schrijft en laat deze meevoeren met de wind.

Wat wil jij loslaten?

Als je merkt dat je het lastig vindt om voor jezelf te bedenken wat je wilt loslaten aan beperkende gedachten, dan kan het nuttig zijn om daar eens met iemand over te praten. Dit kan met iemand uit je omgeving, dit kan ook met een coach. Wil je hier meer over weten neem dan vrijblijvend contact op.