Piekeren, een last of een lust?

Beetje vreemde titel, want hoe kan piekeren nu een lust zijn? Ik heb er in ieder geval regelmatig last van. Vooral ‘s avonds in bed, na een dag met veel gesprekken, gaan mijn hersenen op hol en kom ik niet in slaap.

Een last?

Piekeren wordt over het algemeen als een last ervaren. Er worden talloze methoden aangeboden om van het piekeren af te komen. Van ademhalingstechnieken, mindfullness, dingen opschrijven, mediteren tot strijken, de beproefde methode van mijn Beppe (oma in het fries). En als we praten over piekeren dan hangt daar eigenlijk altijd een soort negatieven lading omheen. We hebben er last van, we willen ervan af, het stoort ons.

Of een lust?

Maar vannacht had ik tijdens een behoorlijke piekersessie opeens een geweldig inzicht: Namelijk dat ik heel vaak wel hele goede ideeën krijg tijdens mijn nachtelijke waken! Dus het piekeren kan best eens iets bijzonders opleveren. Natuurlijk zou ik liever slapen dan dat ik tot een uurtje of drie in mijn bed lig te malen. Maar had ik geslapen dan was ik misschien niet tot die mooie inzichten/ ideeën gekomen. En die slaap kan ik best een andere keer weer inhalen. Om piekeren dan als lust te zien, is natuurlijk overdreven en ook niet de bedoeling. Ik blijf methoden uit proberen om toch eerder in slaap te komen. Maar als het niet lukt om te stoppen met piekeren dan maak ik me daar minder druk om.

Ik geloof dat bovenstaande heel mooi illustreert dat je ook je minder mooie eigenschappen moet koesteren en dat uit iets vervelends dus toch heel vaak iets bijzonders voortkomt. Door zo tegen het piekeren aan te kijken wordt het ook minder een probleem. Met heel veel dingen is het zo hoe meer aandacht je ze geeft hoe groter ze worden! Dus als je het piekeren wat minder negatief bekijkt, wat minder aandacht geeft. Het probeert te accepteren en er zelfs in zekere zin liefdevol naar kan kijken, is de kans groot dat je er minder last van hebt.

piekerenWel een probleem..

Bij mij komt het af en toe voor dat ik ‘s avonds of ‘s nachts wakker lig, dan is het niet een groot probleem. Om te voorkomen dat het een groot probleem gaat worden helpt naar mijn idee de bovenstaande manier van er tegenaan kijken. Maar is het al een groot probleem en zorgt het slaaptekort en het piekeren ervoor dat je niet meer gewoon kunt functioneren in je dagelijkse bestaan. Dan is het zeker belangrijk om hulp te zoeken.