Winter: tijd van bezinning

We zijn alweer halverwege januari. Meestal is het nu de koudste tijd van het jaar. We merken wel dat de kortste dag geweest is, de dagen lengen alweer een beetje. Zeker als het een mooie dag is dan merk je dat. Op zulke dagen verlang ik naar het voorjaar. Toch is de winter zeker nog niet voorbij. En kan ik ook erg genieten van de winterse koude dagen!

Winter

De winter is de periode dat de natuur in ruste is. De bomen zijn zonder blad, veel planten zijn afgestorven en er zitten zaden in de grond die misschien in het voorjaar gaan kiemen. Als we een voorbeeld nemen aan de natuur, bijvoorbeeld aan de bomen, dan is de winter voor ons ook een goede tijd om naar binnen te keren. Dat gebeurt vaak ook letterlijk; we zijn meer binnen, zeker in december maken we het binnen ook gezellig en we hebben meer behoefte aan slaap.

winterNaar binnen keren

Als we figuurlijk naar binnen keren betekent dat, dat we bij onszelf te rade gaan. We kunnen terugkijken op het vorige jaar. Hoe was dat jaar voor ons, wat heeft het ons gebracht en wat niet? Wat wil je meenemen naar het nieuwe jaar? Naar binnen keren betekent ook voelen hoe het op dit moment met je gaat. Even stilstaan bij het nu! Daarin geven de paarden ons een mooi voorbeeld; paarden zijn altijd in het nu en nooit bezig met het verleden of de toekomst. En als je naar binnen keert kun je ook kijken naar de dromen die je nog hebt. Welke zaden zitten er nog in de grond die je komend jaar tot bloei wilt brengen? Wat wil je nog ontwikkelen, leren of doen in het komende jaar?

Als je het lastig vindt om naar binnen te kijken of om je dromen en wensen helder te krijgen, dan help ik je daar graag mee.

Via het contactformulier kun je, je vraag opsturen. Dan maken we een afspraak.