Boekbespreking: Niet ik zoek het paard, het paard zoekt mij

Boekbespreking over het boek: Niet ik zoek het paard, het paard zoekt mij, door Klaus Ferdinand Hempfling.

Na lang wachten bij de bibliotheek was dan eindelijk het boek ‘Niet ik zoek het paard, het paard zoekt mij’ beschikbaar. Het boek ziet er van de buitenkant mooi uit. Het is een groot boek met veel foto’s en tekeningen en het lettertype is erg duidelijk. Het boek is uitgekomen in 2010, dus dat is alweer even geleden.

Inhoud

Hempfling probeert in dit boek uit te leggen hoe hij met paarden omgaat en hoe hij onze relatie met paarden ziet. Hij geeft aan dat de volwassen mensen zichzelf boven de dieren en de kinderen verheven voelen. Daardoor verliezen we het contact met onszelf. Het gaat in de wereld grotendeels om materiële zaken, om geld verdienen en presteren. Daarbij stellen we ons doelen en volgen we regels op. We vergeten te leven in het nu en we vergeten af te gaan op onze intuïtie. In het contact met paarden doen we dat ook.  We stellen onszelf doelen en doordat we de techniek (de regels) als leidend stellen, vergeten we het contact te maken met het paard. We zien het paard niet meer als het ware!

Het gaat dus niet om een ‘kunsje’ of een bepaalde oefening. Hempfling stelt dat de basis van het omgaan met paarden een bepaalde staat van zijn is. Waarbij dominantie, rust en vertrouwen de basis zijn. Doordat de mens die in contact komt met het paard zo stabiel is, en helemaal niet onder de indruk is van alles wat er gebeurt zal het paard diegene als leider zien. Dat is een stabiel punt waarop het paard zich kan richten. Als Hempfling zelf met probleempaarden werkt, dan is het probleem vaak na 10 minuten al verdwenen. Hij geeft zelf aan in zijn boek, dat hij verder niemand kent die dat op dezelfde manier kan als hij. Maar hij probeert ons ‘gewone mensen’ een stukje op weg te helpen.

niet ik zoek het paardEigen ervaring

Hiervoor is het wel nodig dat je jezelf goed kent en dat je bereid bent om jezelf steeds beter te leren kennen. Dit is eigenlijk een pijler van het paardencoachen, dus daarin zag ik veel overeenkomsten.

Ik wil altijd uitproberen wat ik in de boeken lees, om te ervaren of dat bij mij past en om te kijken wat ik er mee kan. Nu ben ik momenteel een tinker opnieuw aan het beleren. Zij is nogal gevoelig en snel in paniek. Dit ging een tijdje best goed, waarschijnlijk omdat ik niks verwachtte. Op een gegeven moment ging ik een klein stapje te snel. Dat merkte ik geluk gelijk en heb weer een stap terug gedaan. Maar toen verwachtte ik dat het gelijk weer zo zou gaan als daarvoor. En dat werkte niet! Inmiddels dit boek gelezen. En geprobeerd om elke keer als de tinker iets in paniek dreigt te raken net te doen alsof ik gek ben. Ik stel haar niet gerust, ik doe eigenlijk niks alleen haar vanuit mijn ooghoek in de gaten houden. En dat werkt!

Dus ik denk dat ik Hempfling een beetje begrepen heb. Het is via een boek altijd moeilijk om een levenshouding en een staat van zijn uit te leggen. De oefeningen die in het boek staan worden summier uitgelegd waardoor je het idee houdt dat je het niet begrijpt. Ik denk dat, dat bewust gedaan is omdat we anders met zijn allen in de techniek schieten.

Mijn mening

Het boek ‘Niet ik zoek het paard, maar het paard zoekt mij’ is best lastig te begrijpen. Deels doordat het lastig is om uit te leggen in een boek wat je moet ervaren, zoals ik net al aangaf. Deels doordat de schrijfstijl soms ook erg rommelig is. Er wordt regelmatig naar andere boeken, films en naar andere delen in het boek verwezen voor verdere uitleg over een bepaald onderwerp. Dat komt de leesbaarheid niet ten goede. Maar als je daar doorheen kunt lezen en je kunt de intentie van de schrijver vatten, dan is het wel een heel interessant en leerzaam boek. Als ik het boek ergens tweedehands kan vinden, dan zou ik het graag aan mijn verzameling toevoegen. Zeker ook om over een tijdje nogmaals te lezen.

Via de website van Klaus Ferdinand Hempfling kun je meer lezen over dit boek en over hemzelf. In de toekomst zal ik boekbesprekingen plaatsen van Hempfling zijn andere boeken. Heb je vragen of opmerkingen over dit boek of dit artikel, dan mag je altijd contact opnemen.