Het nut van vervelen

In de krant van zaterdag 18 september een artikel over het nut van vervelen en van zelf spelen. We zijn als ouders erg geneigd om onze kinderen te vermaken. Sowieso hebben veel kinderen een druk programma, met school, huiswerk, buitenschoolse opvang, sportclubjes en muziekverenigingen.

Het nut van vervelen

De woorden ‘ik verveel me’ kunnen me soms mateloos irriteren, zeker als ik zelf ergens mee bezig ben. Dan roep ik als antwoord een aantal dingen op die mijn kinderen in mijn beleving graag doen. Maar op al die opties krijg ik als antwoord ‘nee’, of ‘dat is saai’. De makkelijkste oplossing is dan om ze op de televisie of de ipad te laten. Maar eigenlijk druist dat in tegen mijn waarden over opvoeding.

Vaak hebben ze dan even tijd nodig om te bedenken wat ze wel willen doen. Juist oplossingen aanbieden staat hun eigen creativiteit om oplossingen te bedenken in de weg. En creĆ«ert kinderen die altijd vermaakt moeten worden. Naar mijn mening leren kinderen van vervelen om zelf na te denken, om zelf creatief te zijn en om zelf oplossingen voor hun eigen probleem: ‘ik verveel me’ te bedenken. Dus eigenlijk kan vervelen heel nuttig zijn. Daarom geef ik tegenwoordig het volgende antwoord op de vraag: ‘ik verveel me’; ‘het is helemaal niet erg om je even te vervelen’. En dan is de druk om iets te moeten doen opeens een stuk minder.

Ook even niksen is trouwens helemaal niet erg. We zijn als ouders ook constant aan het rennen en vliegen en bezig met alles wat we nog moeten en al gedaan hebben dat we vaak vergeten om even te pauzeren. Als onze kinderen zich vervelen zijn ze even aan het niksen en vaak ontdekken ze dan juist hele bijzondere dingen. Dan zien ze opeens dat leuke speelgoed weer, zien ze dat ze met kleden en stoelen een hele mooie hut kunnen bouwen of ontdekken ze hoe bijzonder dat kleine kriebelbeestje is dat door de tuin kruipt.

Spelen hoeft niet altijd nuttig te zijn

Een ander belangrijk punt is dat volwassen graag iets nuttigs doen en kijken naar het resultaat. Maar kinderen zien dat heel anders. Die vinden het geweldig om een toren te bouwen en dan te kijken hoe die omvalt. En kijken dus niet hoe mooi de toren is. Of ze spelen met de blokken en bouwen niks. Het ontdekken van de mogelijkheden en de materialen is al een heel proces op zich. Het gaat dus niet om het resultaat, maar om het proces.

Aantal tips

  • Zorg dat er gaten in het programma van je kinderen zitten zodat er tijd is om zelf te spelen.
  • Als ze zich vervelen, probeer dan geen oplossingen aan te dragen, maar geef ze de tijd en de ruimte om zelf te ontdekken wat ze kunnen doen.
  • Hebben ze dan iets bedacht, geef ze een compliment en laat ze lekker zelf spelen.
  • Blijf bij jonge kinderen in de buurt, dat geeft ze een gevoel van veiligheid
  • Laat kinderen ‘fouten’ maken en laat ze deze zelf oplossen. Daar groeien ze van.

Tijdens de training Pony Power voor Kids laat ik de kinderen juist zelf een oplossing vinden voor de problemen die ze tegen komen en dan zie je hun zelfvertrouwen groeien.