Symboliek van de herfst

De laatste dagen is het erg mooi weer. Ik merk dat ik geniet van de warmte van de zon, van de mooie kleuren van de lucht en de koude in de ochtend. De zomer loopt ten einde, het wordt eerder donker en de nachten worden kouder. De herfst staat voor de deur. Dat ervaren geeft een gevoel van nostalgie, van terugverlangen naar de zomer. Aan de andere kant kan ik ook uitkijken naar de winter, de tijd van naar binnen keren. In deze blog ga ik je iets vertellen over de symboliek van de herfst.

Symboliek van de herfst

In de herfst nemen we dus afscheid van de zomer, van de lange dagen en het mooie weer. Eigenlijk nemen we afscheid van de verwachting dat we in de zomer lang genieten kunnen van de tuin, de vakantie en heerlijk kunnen ontspannen. Het kan fijn zijn om even stil te staan bij alles wat de zomer je gebracht heeft en hier dankbaar voor te zijn. Voordat we verder gaan met de herfst.

De natuur laat ons mooie voorbeelden zien van loslaten. De bomen laten hun blaadjes vallen, de trekvogels vertrekken naar hun overwintergebieden en de meerjarige planten sterven langzaam af. Het seizoen herfst staat dan ook symbool voor de tijd van loslaten.

herfstWat mag jij loslaten?

De vraag die je jezelf in deze tijd kan stellen is, wat is voor jou nodig om los te laten. Het kan zijn dat er materiele dingen zijn die je moet loslaten. Spullen die je hebt bewaard om nog eens te gebruiken, maar die je eigenlijk nooit gebruikt. Wij krijgen stapels tekeningen en knutselwerken van de kinderen, die ik het liefst allemaal wil bewaren. Maar dat is ondoenlijk. Dus bewaar ik ze een tijdje en kijk dan rigoureus wat er weg kan. De speciaalste projecten bewaar ik, van sommige maak ik foto’s en de rest gaat in de prullenbak. Foto’s is trouwens ook zo’n onderwerp dat lastig is om los te laten. Mijn computer en telefoon stromen over van de foto’s, daarin orde scheppen valt voor mij nog niet mee. En foto’s in de prullenbak gooien is al helemaal lastig.

Emotionele bagage

Ook is het goed om in de herfst eens bij jezelf na te gaan welke emotionele bagage je wel kwijt wil. Zijn er overtuigingen die je tegenhouden om verder te groeien? Zijn er emoties die onderhuids blijven woekeren doordat je ze steeds wegdrukt en niet wil voelen. Zijn er gewoontes die jou nu niet meer helpen? Neem voor jezelf eens de tijd om daar bij stil te staan en om een eerlijk antwoord te geven. En probeer dan de gewoontes aan te passen naar andere gewoontes die jou wel helpen. Overtuigingen loslaten is lastig, maar door je bewust te zijn van de mening die je achter je wil laten, ben je al een eind op weg. Emoties hebben het nodig om doorvoelt en gehoord te worden, daardoor worden ze minder scherp en kun je ze los laten.

Wat  kan helpen bij het loslaten is het uitvoeren van een ritueel. Schrijf of teken bijvoorbeeld op een mooi papier de zaken die je wil loslaten, sta daar een tijdje bij stil en laat het papier dan in een vuurtje opbranden of gebruik mooie bladeren waar je op schrijft en laat deze meevoeren met de wind. Maak gebruik van de symboliek van de herfst en alles wat voor jou daarbij hoort.