Gelezen: Half Weg van Ginger Gaffney

Tijdens mijn vakantie had ik gelukkig tijd om lekker te lezen. In het gewone dagelijkse stramien komt het er haast niet van, zeker omdat ik nogal ‘in een boek kan zitten’. Dan neemt het boek mij nogal in beslag en kom ik niet toe aan andere dingen. Daar is met alle drukke werkzaamheden die ik heb, geen tijd voor.

Bajes Boerderij

Maar gelukkig nu wel. Het boek Half Weg van Ginger Gaffney is autobiografisch. Ze verteld over haar ervaringen met mensen en paarden tijdens haar werk op de zogenoemde bajes boerderij. Dat is een boerderij die gerund wordt door veroordeelde criminele en ex-verslaafden. In plaats van hun straf in de gevangenis uit te zitten, zijn ze hier werkzaam. De bewoners runnen de boerderij zelf. Om een plek te krijgen op de boerderij moet je ‘solliciteren’ en als je daar bent, word je geacht je aan de afspraken te houden. Zo niet, dan moet je weg.

Getraumatiseerd

Ginger is benaderd door mensen van de boerderij die de paarden verzorgen. Het team Levende Have. De paarden die op de boerderij leven, zijn erg agressief en niet te benaderen. Ginger gaat de uitdaging aan en gaat de paarden en de mensen helpen. Ze is erg opmerkzaam bij het lezen van de paarden en de mensen en voelt zelf de stemmingen  goed aan. Paarden zijn  gevoelig voor sfeer, en de sfeer op de boerderij is erg onveilig doordat iedereen getraumatiseerd is. Dan vluchten paarden het liefst, maar dat is hier niet mogelijk, dus zijn ze gaan vechten. Door veiligheid en duidelijkheid te bieden aan de paarden en door de mensen vertrouwen te geven bereikt ze grote veranderingen. Ik geloof niet dat het haar intensie was om mensen te helpen, maar als je met probleempaarden aan de slag gaat, dan moet je ook met de mensen en met jezelf aan het werk.

Het hoofdverhaal wordt doorspekt met eerdere ervaringen met lastige paarden van Ginger waar ze nu op terug kan grijpen. Bijzonder aan het boek Half Weg vond ik ook dat het niet een groot succesverhaal is, er worden stappen gezet door de mensen, maar niet iedereen is daar aan toe of valt toch terug in oud gedrag. Als het wel lukt om te veranderen, om stappen te zetten en om te vergeven dan zijn zijn dat prachtige verhalen om te lezen, dat raakt! De rol van de paarden in dat proces is erg ontroerend, ze doen precies dat wat nodig is op het goede moment. Niet door ingewikkelde oefeningen of door moeilijke vragen, maar door gewoon te zijn en te reageren op dat wat er is.

Het boek leest fijn, het is puur en eerlijk geschreven en op momenten erg ontroerend. Ik zat direct in het boek en wilde blijven lezen! Ik zou het zeker aanraden! Het boek is te bestellen op diverse boekensites. Op deze site is meer informatie te vinden over Ginger. Wil je na het lezen van dit verhaal meer weten over paardencoaching, lees dan verder op mijn site of neem contact op.