Zomer in de coaching

Wat is het heerlijk weer. De zomer is begonnen en we genieten dan ook volop van de warmte, van de zon en van de prachtige blauwe luchten.

Zomer

In de cyclus van de seizoenen staat de zomerperiode voor de oogstperiode. Na een periode van hard werken en van sneller groei en ontwikkeling in de lente mag je in de zomer gaan genieten van deze inspanningen en mag je gaan oogsten. In de lente wordt de grond bewerkt, wordt volop gezaaid en wordt vol verwachting uitgekeken naar de ontwikkelingen die er staan te gebeuren. Nu is het tijd om te kijken of hetgeen je gezaaid hebt, ook is gaan groeien. In mijn tuin zie ik de planten volop in bloei staan. In de groentetuin kan er volop geoogst worden van de aardbeien, rode bessen, boontjes e.d. Toch zijn er ook zaadjes niet opgekomen.

Misschien gaat de groei nu wel heel hard.  Misschien zit de groei wel op een ander vlak dan gedacht of misschien is er juist geen groei te bespeuren. Dan zijn de zaadjes er niet aan toe om tot ontwikkeling te komen. Het tijdstip was misschien niet juist, of het heeft te weinig of te veel geregend. Dan zijn de omstandigheden niet optimaal voor de ontwikkeling en wordt het plantje verstikt of het verschrompelt.

Balans opmaken

Het is dan ook tijd om even stil te staan bij jezelf, om dankbaar te zijn voor alles wat er is. Velen van ons gaan in deze periode op vakantie, om even afstand te nemen van het ‘gewone drukke bestaan’. Gun jezelf in de vakantie ook een moment van reflectie, is het in je leven op dit moment ook zomer? En kun je genieten van alles wat er is gegroeid? Of zijn er dingen gebeurt waardoor het meer aanvoelt als winter, een donkere meer naar binnen gekeerde periode.

zomerVind je het fijn om eens te kijken waar jij nu staat? En zou je eens samen willen reflecteren over de stappen die je kunt zetten om te komen tot groei en bloei? Dan mag je altijd vrijblijvend contact opnemen.