Patty staat stil!

Veel mensen hebben niet echt een voorstelling bij Paardencoaching. Ik krijg regelmatig de vraag of het paard dan gecoacht wordt. Dat is niet het geval, het paard is de medecoach en de persoon die bij het paard staat wordt gecoacht. Om jullie een beeld te geven van wat er zoal gebeurd tijdens een sessie paardencoaching, lijkt het me een goed idee om hier regelmatig een blog over te schrijven. In mijn verhaal noem ik geen namen en probeer ik de situatie zo te omschrijven dat de persoon/personen in kwestie zich veilig voelen. De personen waar het over gaat, heb ik uiteraard om toestemming gevraagd voordat ik dit verhaal publiceer.

Coachingssessie met Patty

Vandaag wil ik een stukje schrijven over de ervaringen tijdens het coachen met mijn paard Patty. Patty is een prachtige, gevoelige merrie van 21 jaar. Ik heb haar als sinds haar 2e jaar, dus ik ken haar behoorlijk goed. Tenminste dat zou je denken. De periode dat ik met haar coach is nog relatief kort, en zeker aan het begin vond ik het best moeilijk om op haar te vertrouwen. Ik twijfelde ook of ik haar gedrag goed zou duiden.

Tijdens een sessie paardencoaching aan het begin van mijn coachingscarrière was Patty alsmaar aan het rondjes lopen. Nou dat is gedrag van Patty dat ik heel goed ken. Als ze onrustig is dan kan ze eindeloos ijsberen of rondjes lopen door het land. Dus ik twijfelde behoorlijk over wat ze wilde zeggen met haar gedrag. Zou ze dit doen omdat ze graag terug wilde naar haar kudde, of zou ze dit doen omdat ze de energie van de cliënt aanvoelde en daarop reageerde.

Ik besloot erop te vertrouwen dat Patty ons iets wilde laten zien en stelde de cliënt de vraag: Sta jij wel een stil? Daarop werd even hard nagedacht en toen kwam het antwoord ‘nee, eigenlijk niet.’ En op het moment dat mevrouw deze woorden uitsprak stond Patty stil! We waren er allebei stil van, dat wilde ze de cliënt dus laten zien. Voor mevrouw een mooi inzicht, waarmee we verder hebben gewerkt. Voor mij een grote stap in het vertrouwen op mijn geweldige paard.