Met paarden kun je blijven leren!

Woensdagavond 17 mei heb ik een lezing gegeven over dit onderwerp! In het najaar komt deze lezing ongetwijfeld nog een keer voorbij voor de mensen die hem gemist hebben. Het leren met paarden gaat op verschillende vlakken voor mij: Op het vlak van de omgang met paarden, het karaktervormende vlak. Maar je kunt ook persoonlijk groeien door de omgang met paarden.

Blijven leren van paarden

Ik heb al jaren paarden en ook heel veel ervaring in de paarden, toch leer ik nog steeds beter met paarden omgaan! Elk paard is weer anders en vereist een andere aanpak. Soms kun je de aanpak gebruiken die je eerder bij een paard hebt gebruikt, maar het komt ook regelmatig voor dat ik voor een nieuwe situatie met een paard kom te staan en dus een creatieve oplossing moet zoeken. Daarnaast wordt er steeds meer bekend over hoe paarden leren en hoe we het beste met paarden om kunnen gaan. Ik ben me nu dan ook aan het verdiepen in de verschillende manieren van grondwerk! Mijn paard Pippi heeft headshaking, dus op haar rijden is lastig, maar grondwerk gaat prima!

Daarnaast leer ik van Pippi en Patty verschillende dingen. Patty is erg sensibel en schrikt snel, dus bij haar moet ik geduldig blijven en werken met vaste patronen zodat ze vertrouwen in mij krijgt. Pippi daarentegen is erg eigenzinnig en heeft een sterke eigen mening, bij haar is duidelijkheid en grenzen stellen dus heel belangrijk. Zo ontwikkel ik verschillende eigenschappen door met mijn dames om te gaan. En dat grenzen stellen en duidelijk zijn is op sommige momenten best nog een uitdaging!

Paarden als spiegel

De andere manier waarop je kunt leren van paarden is doordat paarden je gedrag spiegelen! Door bewust te kijken naar je paard kun je ervaren hoe je emotionele toestand op dat moment is. Dit kan erg leerzaam zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Een mooi voorbeeld hiervan is dat ik mijn merrie Patty altijd erg lastig kan benaderen in de wei, zeker als ik haar wil vangen. Via mijn interesse in grondwerk heb ik verschillende technieken geprobeerd, maar het werkte niet helaas of eenmalig. Toen ben ik gaan nadenken en heb ik geprobeerd om in een soort ‘neutrale toestand’ te komen. Zo noem ik het maar, je hebt verschillende bewustzijnsniveaus. En in deze toestand sta ik open voor alles maar wil ik niks. Nou dat is best lastig, maar het bijzondere is dat Patty dan bij me komt!

leren van paardenPersoonlijke ontwikkeling of hulp met je paard

Zo maar even een aantal manieren waarop je jezelf kunt ontwikkelen en waarbij de paarden helpen. Er zijn nog meer manieren waardoor je kunt blijven leren van paarden, die komen in een volgend blog aan bod.  Mocht je willen weten wat paarden voor jou kunnen betekenen qua persoonlijke ontwikkeling dan kun je altijd contact opnemen voor een sessie paardencoaching. Ook kan ik je helpen bij het rijden of bij het verbeteren van de omgang met je paard. Hiervoor kun je me ook altijd mailen.